Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Horstwijk, Ede

Arcitecten: INBO, 1970-1971

In de Horstwijk komen de kenmerken van de bloemkoolwijk en het woonerf samen. De hoofdontsluiting rond de wijk voert langs enkele parkeerterreinen voor de auto’s (grijze vlakken op de tekening). Door de wijk slingeren twee autoluwe woonstraten. Die zijn met elkaar verbonden door verkeersvrije woonpaden en een centraal groen plein. De combinatie van een grillig stratenpatroon en een brokkelige contour van de geschakelde woningen doet denken aan de structuur van een doorgesneden bloemkool.

In de Horstwijk ontbreken stoepen. De openbare ruimte en de private tuinen lopen vloeiend in elkaar over. De overgang is soms alleen herkenbaar aan de kleur bestrating. De straten, de paden en het plein hebben een erffunctie voor de bewoners. Het zijn beschutte speel-, leef- en ontmoetingsplekken met veel groen, zitmuurtjes en speeltoestellen. Een schaduwrijke boom of een gezamenlijk onderhouden plantenbak nodigen uit om even stil te staan voor een gesprek. In de Horstwijk is gekozen voor een ontspannen woonomgeving met een kleinschalige menselijke maat. De auto is verbannen naar de buitenranden. Een leerzame oplossing.


Auteur:
Leon van Meijel

Fotografie:
Gert Jan Koster

Tekeningen:
Bouwarchief Ede

Eerder gepubliceerd in:
Leon van Meijel, Post ’65-erfgoed in de gemeente Ede (1965-1990): 30 alledaagse en uitzonderlijke iconen, Ede / Nijmegen, 2023

Delen:

Meer Gids items: