Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Het nieuwe met het bestaande verweven!

Sloop is Moord! De stad is ons geheugen! Ja, een sloopverbod!

Deze en andere ferme uitspraken van Dikkie Scipio en Jan Peter Wingender, Herman Hertzberger en Vita Teunissen, Sjoerd Soeters en Michelle Provoost in deze drie leuke podcasts van De Architect. Merel Pit en Tracy Metz gaan met de duo’s in gesprek over de rol van de geschiedenis in de architectuur. Hoe kunnen we omgaan met bestaande gebouwen en met de bestaande steden? Hoe kunnen we toevoegen, bijbouwen en verdichten, het oude een nieuwe vitaliteit geven, durven ingrijpen en een gedeeld handschrift tot stand laten komen?

Zowel cultuurhistorische en monumentale motieven als duurzaamheidsargumenten gaan een steeds bepalendere rol spelen om niet te slopen, maar om te behouden en te transformeren. Restaureren, renoveren, herbestemmen en ingrijpen zijn absoluut een interessant onderdeel van architectuur.

Luister naar de gesprekken onder meer over de renovatie van het stadhuis van Leiden, het bejaardenwoningentekort in de gezinswoningenenclaves van de groeikernen, over de moeizame herbestemming van Centraal Beheer, over het succesvolle hergebruik van het voormalige Ministerie van Sociale Zaken, over Vredenburg, het Binnenhof en nog veel meer.

Joosje van Geest