Het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken staat aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. De kantoorkolos werd opgeleverd in 1985 naar een ontwerp van architect Dick Apon (1926-2002) van Bureau ABBT. Het forse, kruisvormige gebouw was destijds bedoeld voor circa 1200 ambtenaren. Op google maps kan je zien dat de grillige plattegrond met eindeloos lange gevels, lijkt geïnspireerd te zijn op de contouren van Nederland. Kenmerkend voor de architectuur zijn de verjongende opbouw van de verdiepingen en het zware betonskelet.

Recent is het kantoor gerenoveerd en ingericht voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer.  Door bureau Zecc Architecten werd een tweede entree aan het gebouw toegevoegd, bedoeld als publieksentree, die flink extra licht brengt in het gebouw. Hiertoe is een golvende luifel geplaatst die aansluit op de bestaande kolommenstructuur,  de getande vorm is gebaseerd op het stramien van het bestaande gebouw. De witte gekromde gedeeltes van de luifel zijn bekleed met 3D geprinte kunststof (een samenwerking met Aectual) en zijn 100% circulair. Ook het interieur van het gebouw is aangepakt om de routes en transparantie te verbeteren. De messing tinten, de kleur zandgeel en het grijze beton overheersen. Bekende elementen uit het Binnenhof zoals de perenhouten meubels (naar ontwerp van Pi de Bruijn) in de plenaire zaal, de Kamerzetels en de kenmerkende roltrappen zijn ingepast.

Het hergebruik van BZ toont hoe geslaagd een transformatie van een post65 gebouw kan zijn. Het project is dan ook niet onopgemerkt gebleven en staat bijvoorbeeld uitgebreid in het vooraanstaande Jaarboek Architectuur in Nederland, 2021-2022.

https://www.zecc.nl/nl/

foto: Zecc Architecten