contextueel bouwen zonder context
Op een koude novemberavond was ik in Almere, op zoek naar een gezellige plek. Het werd Gooizicht in Almere Haven, een bakstenen gebouw met appartementen, winkels en cafés rondom de havenkom. De smaakmaker van dit complex is het duo van twee torens dat de verbinding tussen de havenkom en achterliggende stad markeert. Het is een landmark.
Almere Haven is het oudste deel van de New Town Almere en is geïnspireerd op oude steden rond de Zuiderzee. Grachten, hofjes, baksteen, een marktplein en een haven roepen herinneringen op aan historische Hollandse steden. Het complex is ontworpen door Maarten Voorwijk in dienst van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en is gebouwd in 1989. Bij de ontwikkeling van Almere Haven verliet men het idee van functiescheiding, zoals in de Bijlmer en Lelystad waren toegepast, en werd een organische samenhang van functies nagestreefd. In de plint van Gooizicht kwamen horecafuncties, daarboven appartementen. Ook de omliggende woonbuurten kregen kleine supermarkten en bedrijfsruimtes om de levendigheid in de wijken te bevorderen.
Het gebouw maakt een groot gebaar door de haven te omarmen, maar de vormgeving kent veel hoekjes, verspringingen en materialen waardoor het kleinschalig en gezellig wordt. De compositie met een licht gekleurde plint, hellend dak, baksteen met ‘kantelen’, onderverdeling in kozijnen, passages, trappen en natuurlijk het silhouet van de ronde torens is een mix van allerlei historische elementen en roept de herinnering op aan vroeger tijden. De architectuur van het complex Gooizicht refereert aan een context die in Almere niet bestond, maar wel in het geheugen van de pioniers die hier kwamen wonen.
De ontwerpers hebben voorzien dat toekomstige bewoners en bezoekers van Almere, zoals ik, behoefte zouden hebben aan een herkenbare, gezellige plek.
Auteur:
Lidwine Spoormans
Fotografie:
Lidwine Spoormans
Eerder gepubliceerd op:
Love 80’s Architecture