Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Galerijflat Savelsbos, Zoetermeer

Leo de Jonge Architecten, 1974

Het Savelsbos was samen met het Zalkerbos in 1974 de laatste, langgerekte galerijflat die in Zoetermeer tot stand kwam. Dankzij het gietbouwsysteem van Intervam werden vloeren en draagwanden ter plekke gefabriceerd in een speciale U-vormige stalen mal. Als het beton gedroogd was, werd de stalen mantel een etage hoger opgetakeld en het proces herhaald. Met vijf gietvormen tegelijk werd in een klein aantal weken een skelet neergezet voor honderden appartementen. De binnenmuren en houten puien werden daarna, los van het systeem, als prefab onderdelen geplaatst. Niet alleen de cascowoning maar ook de volledige binnenbouw maakte onderdeel uit van het systeem.

Met de geknikte bouwvorm, verschillende bouwhoogtes en met de afgeschuinde balkons is een speelse ritmiek gebracht in de gevels. Alle 618 ruime galerijwoningen beschikken over een balkon dat zich over de gehele breedte van het appartement van 7,5 meter uitstrekt en uitkijkt over de daktuin. De pui-invullingen zijn standaard evenals de indeling van de woningen. De keuken en studeer/slaapkamer liggen aan de galerijzijde, de woonkamer-slaapkamer aan de balkonzijde. Bovenop de garage (met 300 parkeerplaatsen) ligt een riante daktuin met struiken en bloemen, waterpartij, zandbak en speelheuveltjes van asfalt. De tuin beslaat zo’n 7.200 m2. De gerenoveerde kop van de garage is recent verbouwd, met functies van fietsenwinkel tot gezondheidscentrum.

In het structuurplan Zoetermeer uit 1968 is vermeld dat bij de detaillering van de wijken gezocht zal worden naar praktische en economische oplossingen voor het opbergen c.q. parkeren van voertuigen. Bij de meeste flats in Meerzicht leidde dit tot de aanleg van vrijstaande parkeergebouwen of aangebouwde, eenlaags parkeergarages. Op de daken van deze lage vleugels, die zich langs de flats uitstrekten, werden grote speel- en parkgebieden ingericht voor de bewoners. Jarenlang waren deze daktuinen zeer populair maar omdat de bewoners de voorkeur gaven aan gratis parkeren op straat, en door sociale onveiligheid in de garages, werden helaas in 1993 vrijwel alle parkeervleugels met daktuinen gesloopt. Bij Savelsbos is de overdekte parkeergarage van dubbele hoogte bij de renovatie van het complex als enige behouden. Net als de woningen is het parkeergebouw in handen van de woningbouwvereniging.

Op de garage van het Zalkerbos lag eveneens een daktuin. Deze tuin was ongeveer een halve hectare groot en onder meer ingericht met enkele fiets-hometrainers, klimrek en evenwichtsbalken. Ook bij de flats in Driemanspolder en in Palenstein werden parkeergarages gebouwd. De parkeergarage, met 611 plaatsen, behorend bij de galerijflat aan de Dunantstraat in Driemanspolder kende de langste daktuin. En in Palenstein waren bij de drie woontorens aan de van Aalstlaan van architecten Bakker & Bakker, in de onderbouw fietsenbergingen ondergebracht. Een los parkeergebouw van drie lagen tussen de torens biedt ruimte aan 355 auto’s. Deze oplossing was destijds een primeur in ons land.


Auteur:
Joosje van Geest

Eerder gepubliceerd in:
Architectuurgids Zoetermeer, Joosje van Geest, 2016

Fotografie:
Dick Valentijn

Delen:

Meer Gids items: