Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Galerijflat de Driehoek, Zoetermeer

Leo de Jonge Architecten, projectarchitect T.Th.J. Remmers, 1984

De galerijflat met 194 woningen ligt in de punt van het terrein De Driehoek, waarin ook een scholenstrook is opgenomen. Na een zorgvuldige voorbereiding kwam de bouw van de flat door Industriële Bouwmaatschappij Elementum razendsnel gereed, dankzij het gebruik van betonnen prefab onderdelen. In een ‘frame’ van lange doorlopende terraspoten en galerijkolommen werden met één rupskraan, die over de fundering reed, alle betonelementen op hun plaats gebracht.

De flat bevat voornamelijk driekamerappartementen. Diverse woningen beschikken over extra schegvormige kamers, die zijn ontstaan dankzij de knikken in het gebouw. Karakteristiek zijn de plattegronden waarbij badkamer en keuken centraal in de woning liggen, terwijl de kamers aan de gevels zijn gekoppeld. Door de schuine terrasgevel beschikken de woningen op de eerste en de tweede verdieping over minder diepe plattegronden. Opvallend is de overbouwing van ruim 3.5 meter, op de derde verdieping aan de galerijzijde, die de woningen opnieuw extra diepte verschaft. Op de vierde en vijfde verdieping vermindert het oppervlak wederom vanwege de schuine terrasgevel. De twee hoogste verdiepingen vormen een bekroning van het gebouw; ze hebben geen dakterrassen maar een loggia van 1.80 meter diep.

Door de dubbele knik vormen de terrassen een soort amfitheater dat uitzicht verschaft op het historische dorp. Beeldbepalend zijn de witte puien, kopgevels en groene plantenweelde op de terrassen. Opvallend verschil met de oudere galerijflats vormen de korte, overdekte galerijen.


Auteur:
Joosje van Geest

Eerder gepubliceerd in:
Architectuurgids Zoetermeer, Joosje van Geest, 2016

Fotografie:
Dick Valentijn

Delen:

Meer Gids items: