Op Radio Drenthe vormde de experimentele woonwijk De Wouden in Assen, onderwerp van gesprek. In de uitzending interviewt Lydia Tuijnman de architect Gerard de Vries en journalist Eric la Gras, beiden actief bij Erfgoedvereniging Heemschut, over het ontstaan van de wijk en de huidige stand van zaken.

De Wouden is ontworpen door Architect Ben van Tongeren, in opdracht van Stichting Woningbeheer Assen in de tweede helft van de jaren 1970. De wijk bestaat uit negen pleintjes met daar omheen 252 woningen. De grasveldjes in het midden zijn ingericht als speelruimtes. Verkeersdrempels halen de vaart uit het verkeer. En ook anno 2021 maken kinderen daar graag gebruik van, getuige het geschreeuw en gelach dat vanaf de speeltoestellen klinkt. De Vries: Het heeft een schaal die je onmiddellijk begrijpt. De holbewoner in ons voelt zich hier veilig. Kijk, de huizen zijn gegroepeerd rondom de brink. Verkeersdrempels halen de vaart uit het verkeer en anders word je wel door een moeder in de buurt op aangesproken, reken daar maar op. Deze manier van bouwen bevordert de sociale samenhang en controle. Sociale controle mag voor sommigen dan een wat negatieve klank hebben, zo niet voor de Vries: Ik was binnen no time in de buurt opgenomen, ik werd er meteen bij betrokken, uitgenodigd. Hier hoef je niet eenzaam te zijn als je dat niet wilt en dat heeft alles te maken met de menselijke maat waarmee hier gebouwd is.

Split-level

De woningen zijn ook niet volgens een doorsnee ontwerp gebouwd. Direct als je binnenkomt zie je een trapje, een paar treden voeren naar de woonkamer die zich op een lager niveau bevindt dan de voordeur, een paar treden omhoog en je kunt weer een andere ruimte in. Split-level, dat is het toverwoord”, licht de Vries toe. Hij is zelf architect en kan het weten: “Een enorm ingewikkeld ontwerp. Met als resultaat een heel speelse indeling van de ruimte, met al die kleine niveauverschillen.

De Vries: Van Tongeren was zeer vooruitstrevend. Zie je daar die muur, daar heeft een deurkozijn in gezeten. Hij voorzag in zijn ontwerp elke verdieping van een deuropening, waarmee de woningen werden verbonden. Hij meende dat er zo een gemeenschappelijke woonvorm kon ontstaan, een soort commune. Hij ontwierp daarom ook in elk huis maar een kleine keuken met het idee dat de keuken in de grote kopwoning als gemeenschappelijke keuken zou kunnen functioneren. Daarvoor waren ze in Assen trouwens te conservatief; het eerste wat ze deden was die deuren weghalen en dichtmetselen.

Beluister Drenthe Toen, Juweeltjes en jammerklachten:

Uitgezonden op Radio Drenthe, 12 sept 2021, 12.15-13.00

Met dank aan Gerard de Vries

foto: Funda.nl

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.