Als je de komende weken in Rotterdam bent, ga dan naar OMI aan de Schietbaanstraat 21 daar zijn t/m 9 september 2023 een tentoonstelling en activiteiten rondom Post’65 gebouwen in Rotterdam.
OMI is tijdelijk het Office for Metropolitan Investigation. In een wonderlijke kantoorsetting met lamellen en tapijttegels, een ruimtelijk ontwerp van Iris van der Wal, worden markante Rotterdamse gebouwen uit de periode 1965-1990 gepresenteerd. Historische foto’s, filmfragmenten, maquette, advertenties, leesmappen en retro computers nemen je mee terug in de tijd. The Post’65 Files start met opvallende kantoorkolossen die in de jaren 70 in de binnenstad verrijzen: Rotterdam Building, AMRO-toren en Coolse Poort. Wat waren de oorspronkelijke ideeën en reacties? Wat is hun reputatie vandaag de dag? De bezoekers worden uitgenodigd om zelf ook een bijdrage te leveren, door hun favoriete Post 65-gebouw toe te voegen, met een foto uit een matrixprinter.
De Post 65 architectuur bestaat uit een mengelmoes aan gebouwen: experimentele woonwijken, brutalistische kolossen en spiegelende torens. Ze staan op dit moment volop in de belangstelling, vanwege hun vermeende ‘lelijkheid’, hun cultuurhistorische waarde én omdat veel van deze gebouwen alweer onderdeel zijn van nieuwe plannen. Rondom de Post’65 architectuur zijn hevige discussies, zoals te zien bij de sloopplannen van woongebouw Pompenburg. Het zijn echter vooral de publieke gebouwen en kantoren die aan de vooravond staan van vernieuwing, of inmiddels al zijn veranderd.
Eind jaren 60 vindt, na twintig jaar wederopbouw, een cultuuromslag plaats. Het onderzoek ‘De Binnenstadsbeleving en Rotterdam’ van sociaal-psycholoog Rob Wentholt laat in 1968 de stem van bewoners luid en duidelijk horen: het centrum is te open, te zakelijk en te eentonig. Kleinschaligheid, vermaak en gezelligheid worden erg gemist. De manifestatie C70 geeft hieraan invulling met paviljoentjes, een kabelbaan en een miniatuurversie van Rotterdam. Plannen voor binnenstedelijke woningbouw komen in een stroomversnelling en het is de opmaat voor nieuwe culturele gebouwen in het centrum. Desondanks worden al die jaren flink wat grootschalige kantoren gebouwd om Rotterdam ook (inter)nationaal op de kaart te zetten. Sloop, renovatie of vernieuwing De focus van de tentoonstelling ligt op de Rotterdamse binnenstad die continu in verandering is. In de jaren 70 bepalen uitgesproken kantoorcomplexen het stadsbeeld met hun opvallende gevels in donkerrood, donkerbruin en grindbeton.
De expositie wordt tijdens de looptijd uitgebreid met de glazen torens en hoofdkantoren aan de stadsboulevard Weena, en de grote variatie aan projecten rondom de Blaak zoals de brutalistische Blakeburg en Bibliotheek Rotterdam. De eerste staat op de nominatie om te worden gesloopt, terwijl de bibliotheek wordt vernieuwd. OMI presenteert de uiteenlopende gebouwen als actuele projecten die het waard zijn te bekijken en te onderzoeken.
Tijdens de tentoonstelling presenteert OMI een uitgebreid activiteitenprogramma met excursies, presentaties, projectbezoeken en filmavonden. Zie voor updates: http://www.omirotterdam.nl
Locatie: OMI, Schietbaanstraat 21, 3014 ZV, Rotterdam
Tijden: Donderdag, vrijdag & zaterdag, 13:00 – 18:00 uur