Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Vernieuwing Centrale Bibliotheek Rotterdam, denk mee!

Openbare Bibliotheek Rotterdam
Foto: wikimedia

De Centrale Bibliotheek uit 1983 is een van de drukst bezochte publieke gebouwen van Rotterdam. Het gebouw is ontworpen door architecten Jaap Bakema en Hans Boot (Broek Bakema) en geldt als een uniek erfgoed uit deze periode waarin de rol van de openbare bibliotheek een grote verandering doormaakte tot publiek interieur van de stad en inclusieve ontmoetingsplek.

Bij AIR Rotterdam vertelde architectuurhistorica Johanna van Doorn in juni 2020 over de geschiedenis van het gebouw naar aanleiding van de cultuurhistorische studie van Steenhuis Meurs (uitgevoerd door Vita Teunissen) naar de bibliotheek. Dit in het kader van de vernieuwingsplannen voor het gebouw. De bibliotheek kent een bewogen totstandkoming middels een roemruchte ontwerpcompetitie, de architectuur en de betekenis ervan vormen onderdeel van het jonge erfgoed van de Post 65 generatie.

Intussen is het veertig jaar oude gebouw van de Centrale Bibliotheek toe aan vernieuwing. De bibliotheek en gemeente Rotterdam werken nauw samen om er een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor alle Rotterdammers te realiseren.

Uit 22 nationale en internationale aanmeldingen voor de aanbesteding van de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek zijn in november 2021 vijf ontwerpteams geselecteerd die een schetsontwerp gaan maken. Een commissie van interne en externe deskundigen heeft deze ontwerpteams geselecteerd:

Combinatie KCAP/Schmidt Hammer Lassen/Drees & Sommer
Kraaijvanger Architects
NL Architects
Powerhouse Company
Team VALADE (Team V Architectuur/ALA Architects/ZUS/Deerns)

Inspraak
Rotterdammers kunnen hun suggesties meegeven aan de ontwerpteams. Er worden stadsgesprekken georganiseerd, online en op meerdere locaties in stad met de inwoners. De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 te zien in de Centrale Bibliotheek.

De ideeën van Rotterdammers worden verzameld en meegegeven aan de ontwerpteams. Via de website kan advies worden ingestuurd:
https://nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl/

https://www.airrotterdam.eu/bibliotheekcollege-post-65/

https://bbn.nl/project/bouwkostenmanagement/vernieuwing-centrale-bibliotheek-rotterdam/