Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Carlton Beach Hotel, Den Haag

Architectenbureau J.C. van den Hoeven en J. van Nierop, 1985

Het Carlton Beach Hotel vertaalt op magistrale wijze het strandgevoel in de architectuur. De vloeiende lijnen van de witte betonplaten lijken op hoge strandstoelen en de blauwe reflecterende beglazing sluit aan op de kleur van de zee. Ook het golfeffect van de duinen zijn in het gebouw terug te zien. Zo markeert dit hotel op passende wijze het Scheveningse badleven aan de noordkant, als overgang naar de duinen richting Wassenaar.

Het hotel werd op 4 oktober 1985 geopend. Het initiatief voor de bouw kwam van de gemeente Den Haag, die op dit laatste stuk grond dat beschikbaar was voor hotelbouw een budgethotel met lage prijzen wenste. Via een oproep in een advertentie zocht zij gegadigden om zo’n hotel te realiseren. Opdrachtgever werd de speciaal hiertoe opgerichte Stichting Coöperatieve Vereniging Oostduinhaghe, die het architectenbureau Van den Hoeven en Van Nierop inschakelde voor het ontwerp. Het hotel werd toen nog Oostduinhaghe genoemd, maar kreeg als onderdeel van de hotelketen Carlton een andere naam.

Het Carlton Beach is gebouwd aan het uiteinde van de Gevers Deynootweg, bij het Zwarte Pad, waar voorheen bistro Miramar stond. Het bijzondere is dat dit het enige hotel in Scheveningen is dat direct aan het strand staat, dus zonder boulevard ertussen. Het terras aan de voorzijde gaat direct over naar het duin en het strand.

De karakteristieke vormgeving van de geprofileerde betonplaten en de trappenhuizen die in negen verdiepingen hoge blauwglazen zuilen zijn ondergebracht, maken het Carlton Beach Hotel tot een onvervalst icoon van Post 65 architectuur.


Auteur:
Botine Koopmans

Eerder gepubliceerd in:
Post 65 Architectuur in Den Haag 1965-1995, Den Haag 2019
De Telegraaf, 12 mei 1984

Fotografie:
Dick Valentijn en Haags Gemeentearchief (Harry van Reeken)

Delen:

Meer Gids items: