Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Campus, Universiteit Nyenrode

Hoofdgebouw Business Universiteit Nyenrode

Architect:
Leo de Jonge, 1976-1978

Titel Rapport:
Waardestelling 7 panden Nijenrode

In opdracht van:
De waardestelling is opgesteld in opdracht van Nijenrode Business University in verband met de planvorming rondom de renovatie van de campus.

Auteur:
Joosje van Geest, 2023

Joosjevangeest.nl >

De opdracht voor de nieuwe campus van Nyenrode aan Bureau De Jonge kende meerdere fases. Einddoel was de bouw van huisvesting voor 550 studenten, een mensa voor 600 personen, een viertal dienst- en stafwoningen, een sporthal en de aanleg van sportvelden. Tijdens de bouw van de eerste reeks studentenwoningen werd de tweede fase woningbouw voor de huisvesting voor ongeveer 200 studenten ontworpen. Ook de jaren daarna bleef het bureau van De Jonge betrokken bij de verdere uitbouw van de studentencampus. Zo werd een mensa ontworpen, opgeleverd in 1978. Daarna volgden in 1979, de bouw van de Bibliotheek, de Sporthal/tentamenhal en vier dienstwoningen.

In het weidse, open polderlandschap werd een beschutte plek gecreërd nabij het oude park dat door de vele oude bomen en gebouwen al heel besloten was. De studentenwoningen (1976-1978) zijn ondergebracht in verschillende bouwblokken van drie of vier lagen hoog en rondom pleinen geschakeerd zodat een kleinschalige, dorpse opzet is ontstaan.  De gebouwen zijn opgetrokken in traditionele materialen, zoals gemetselde gevels met houten raam- en deurkozijnen, afgedekt met schuin dakkappen met leien. Opvallend zijn de naar voren geschoven volumes met trappenhuizen. Deze ‘torentjes’ zijn afgeknot en voorzien van grote dakramen.

De gevels van de mensa (1978) zijn opgetrokken in baksteen en refereren samen met de schuine dakkappen naar de bijbehorende studentenwoningbouw. Opvallend aan de vormgeving van de mensa zijn de postmoderne entree en de felgekleurde installatiesystemen aan de plafonds.

Afbeeldingen rechtenvrij

< terug naar overzicht rapporten