Brutaal maar met flair, plaatste architect Huig Maaskant in 1973 losjes op elkaar gestapelde betonnen kantoordozen langs de Amstel in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Het grote volume en de gesloten betonpanelen met witte tegels leverden van begin af aan een spannende relatie met de baksteenarchitectuur van de omringende, kleinschalige woonstraten. Het gebouw behoort tot een generatie van ‘kanjers en knoerten’ waarvan helaas velen, zoals bijvoorbeeld het Maupoleum, het veld inmiddels hebben moeten ruimen. Na jarenlange leegstand en slijtage, leek de optimistische moderniteit van Rivierstaete ook het onderspit te moeten delven. Maar het grote kantoorvolume werd van de sloop behoed en kreeg een radicale verjongingskuur.

De gesloten gevels zijn vervangen door een glazen schil en de dakterrassen zijn opnieuw ingericht met sedumdaken en geschikt gemaakt voor gebruik. Het wit van de gevels is deels behouden maar wordt gecombineerd met transparantie en de oorspronkelijk gesloten plint aan de Amstel is opnieuw vormgegeven met forse vides die daglicht en ruimtelijkheid toevoegen en de enorme betonconstructie van de overhellende vloeren in beeld brengen. Een pracht plek voor een publiek programma! Langs de Trompenburgstraat opent het gebouw zich naar zijn omgeving met een nieuwe, openbare tuin en een nieuwe toegang. De nieuwe skybar bovenop het gebouw is een spectaculaire toevoeging. “Met het ontwerp wilden we een meer toegankelijk en open karakter creëren met als voorname doel om – als niet eerder tevoren – het gebouw te laten corresponderen met de Amstel en zijn omgeving.” aldus projectarchitect Kees Stoffels.

In 2018 werd het gebouw genomineerd voor de Geurst Brinkgreve Bokaal.

 

 

Opdrachtgever: Vastint Netherlands

Architect: MVSA Architects

Aannemer: Bouwgroep Moonen, AKS

https://mvsa-architects.com/en/projects/amsteldok/

https://www.archined.nl/2007/05/kanjers-en-knoerten-in-amsterdam/

https://arcam.nl/architectuur-gids/rivierstaete/

https://www.gebouwdin.amsterdam.nl/main.asp?action=display_html_pagina&name=pagina&boo%20Marge=-1&item_id=420&selected_balkitem_id=939&parent_balkitem_id=763

foto’s: Stadsarchief Amsterdam/MVSA Architects/Rolf Bron