Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Aula begraafplaats, Ederveen

Architecten: Gemeentewerken Ede, Afd. Bouwkunde, 1980-1981

Een honingraatpatroon van regelmatige zeshoeken is in de periode 1965-1990 uitermate populair als stramien om een gebouw op te ontwerpen. Daarmee wordt de gebruikelijke haakse hoek van 90 graden ingeruild voor afgeschuinde hoeken van 120 graden. Gebouwen zijn niet meer rechthoekig maar krijgen een brokkelige omtrek en zeszijdige vertrekken in wisselende groottes.

Het herhalen en uitvergroten van de zeshoek is ook toegepast bij deze aula op de begraafplaats van Ederveen. De kleine nevenruimtes met entree, kantoor en opbaarruimte flankeren de vier keer zo grote zaal voor samenkomst. Het lichtvoetige gebouw is uitgevoerd in het Duitse ‘ALCO Bouwsysteem Trelement’. Dat flexibele prefab-systeem is samengesteld uit een aluminium constructie (stijlen, liggers, knoopverbindingen), een houten gevelbekleding en een plat dak van staalplaat. Een identieke aula staat ook op de begraafplaats van Otterlo.


Auteur:
Leon van Meijel

Fotografie:
Gert Jan Koster

Tekeningen:
Bouwarchief Ede

Eerder gepubliceerd in:
Leon van Meijel, Post ’65-erfgoed in de gemeente Ede (1965-1990): 30 alledaagse en uitzonderlijke iconen, Ede / Nijmegen, 2023

Delen:

Meer Gids items: