Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Atelier Volten in Buiksloterham, Amsterdam

Bezoek in Amsterdam-Noord eens het voormalige atelier van de kunstenaar André Volten!

Volten (1925-2002) was een pionier van de abstract-geometrische beeldhouwkunst en behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de generatie van na 1950. Volten heeft ongeveer zestig werken in de openbare ruimte gerealiseerd, binnen en buiten Nederland, waarvan er maar liefst 21 in Amsterdam. Het werk van Volten kan op meerdere gebieden baanbrekend genoemd worden. Dit geldt zeker voor het verbinden van beeldende kunst en de publieke ruimte.

André Volten werd geboren in het Westfriese Andijk en volgde in 1945 een korte opleiding in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. In 1946 vertrok hij voor een periode van vier jaar naar Brussel. Na zijn terugkeer naar Amsterdam in 1950 veranderde Volten van een abstract-expressionistische schilder in een non-figuratieve beeldhouwer. Dit mede door zijn activiteiten als lasser op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Volten  gebruikte voor zijn beelden graniet, cortenstaal en vooral roestvrij staal.

In 1954, Volten had inmiddels zijn intrek genomen in het verlaten Poortgebouw van Asterdorp, het huidige Atelier Volten, werd hij medeoprichter van de kunstenaarsgroep Liga Nieuwe Beelden. In 1996 kreeg Volten de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (het huidige Mondriaanfonds). Veel werken van Volten zijn nog steeds in de openbare ruimte te zien. Daarnaast bevinden zich werken onder meer in de collecties van het Kröller-Müller Museum, Museum Beelden aan Zee, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en het Centraal Museum Utrecht. Tot zijn bekendste werk behoort het beeld ‘Ter herinnering aan Anthony Winkler Prins’ op het Frederiksplein in Amsterdam, in de volksmond ook wel aangeduid als de ‘knakenpilaar’ of ‘piekenpijp’.

Volten overleed in 2002 op 77-jarige leeftijd. Een opdracht van toenmalig koningin Beatrix om een kunstwerk te maken ter gelegenheid van het huwelijk van de huidige koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft hij niet af kunnen maken.

Atelier Volten is tijdens lopende tentoonstellingen geopend op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur. Op aanvraag is het Atelier op vrijdagen voor groepen te bezoeken. Regelmatig zijn er ook exposities over andere kunstenaars.

 

Michiel Kruidenier

Adres
Atelier Volten
Asterdwarsweg 10
1031 HR Amsterdam

Foto’s: De ‘knakenpilaar’ aan het Frederiksplein uit 1970, Amsterdam. Wikimedia Commons

Atelier Volten, interieur. Stadsarchief Amsterdam

http://www.ateliervolten.nl

https://www.youtube.com/watch?v=FsNC4Um9i8M