Search
Close this search box.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

Aandacht gevraagd voor monumentale glaskunst

voormalige ABN-AMRO Hilversum
foto: Glasapplique Joke Cassee, voormalige ABN-AMRO Hilversum, Heemschut

Met enige regelmaat verschijnen er in de media berichten over kunst aan en bij gebouwen uit de Post’65-periode. De Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut zette (samen met de Vereniging voor Dorpsbelangen Usquert) vorige maand een crowdfunding op gang voor het herstel van het glaskunstwerk van kleuterschool de Hummelhörn te Usquert. Hoewel de school zelf inmiddels is afgebroken, zijn de ramen, in 1973 ontworpen door Groningse Ploegkunstenaar Jan van der Zee (1898-1988), gespaard en wachten zij op een nieuwe toekomst.

Dezelfde werkgroep vraagt nu aandacht voor de ramen in een voormalig bankgebouw aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum. Het abstracte glaskunstwerk werd in 1973 gemaakt door de wat minder bekende Joke Cassee en uitgevoerd door de Amsterdamse firma Tetterode. Het betreft een zeer hoogwaardig en voor begin jaren zeventig vernieuwend voorbeeld van een glasappliqué, waarbij gebruik is gemaakt van dikke stukken gesmolten en gekapt glas.

Het kunstwerk is na vijftig jaar nog in uitstekende conditie, maar door de verkoop (en wellicht sloop) van het pand is de toekomst van het kunstwerk onzeker. Om behoud zeker te stellen is volgens Heemschut een gemeentelijke inzet cruciaal. Zonder een actieve rol van de gemeente is dit erfgoed overgeleverd aan de grillen van projectontwikkelaars. Recent heeft Heemschut de gemeente Hilversum dan ook verzocht om behoud en hergebruik van het raam als voorwaarde te stellen voor een ontwikkeling op deze plek. Door behoud vast te leggen in een overeenkomst met een (toekomstige) eigenaar kan waardevol modern erfgoed een tweede leven krijgen.

Michiel Kruidenier

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220815_53521318?utm_source=google&utm_medium=organic

https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/heemschut-vraagt-aandacht-voor-bijzonder-glaskunstwerk-hilversum

https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/crowdfunding-voor-herstel-van-uniek-glaskunstwerk-uit-usquert