Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

7 maart 2024: Platform Post 65 te Leiden

Tussen sterke verhalen en kwetsbare schoonheid – 7 maart 2024

Door het vertellen van sterke verhalen, zal de kwetsbare schoonheid van de Post 65 zichtbaar worden.

Op 7 maart 2024 organiseren de gemeente Leiden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het volgende Platform Post 65. Op deze dag gaan we door middel van workshops van de gemeente Leiden en Mooi Noord-Holland en excursies ervaringen delen over het borgen van Post 65-erfgoed binnen de gemeente. Dit erfgoed vraagt een nieuwe eigen aanpak, met betekenisvolle participatie. Aan de hand van de gebouwen van PLNT, de Universiteit van Leiden en de woonwijk krijgen we grip op de kwaliteiten en de beleidsinstrumenten.

Workshop gemeenten Leiden en Zaanstad:

Bij de waardering van gebouwd erfgoed wordt nu nog weinig rekening gehouden met de betekenis die bewoners aan hun omgeving geven. Hoe kan je het oordeel van bewoners en gebruikers onderdeel maken van erfgoedwaardes, naast dat van professionals? Met de ondertekening door Nederland van het Faro-verdrag begin dit jaar is dat een actuele vraag geworden. In deze workshop van door Jouke van der Werf (Visiespecialist gemeente Zaanstad) en Esther Starkenburg (architectuurhistoricus Erfgoed Leiden en Omstreken) staat deze vraag centraal. Want waar begin je eigenlijk (aan) als je het bewonersperspectief wilt meenemen bij cultuurhistorisch onderzoek in de leefomgeving?

Workshop Mooi Noord-Holland:

In deze workshop gaan we het gesprek met elkaar aan over de mogelijkheden die de instrumenten van de Omgevingswet bieden om ruimtelijke bescherming te bieden aan post 65 structuren of wijken. We behandelen de verschillende lagen van de wet en behandelen hierbij ook de processtappen uit de borgingsladder. De nadruk ligt op de ervaringen uit de praktijk: waar zijn de deelnemers bij hun eigen gemeente mee bezig, welke uitdagingen komen zij tegen en welke oplossingen bieden de instrumenten van de Omgevingswet?

Panelgesprek:

In debat met deskundigen Chris Suijker (directeur Vastgoed Universiteit Leiden), Freek Schmidt (hoogleraar architectuurgeschiedenis VU), Bart van Kampen (architect DZH, betrokken bij de transformatie van de gebouwen van Universiteit Leiden), Ariadne Schmidt (hoogleraar Leidse stadsgeschiedenis, Universiteit Leiden) gaan we in op een transformatie van een universiteitsgebouw en wat dat betekent voor de rol van gemeente, adviseurs en eigenaar.

Eigen workshop geven?

Heeft u een interessant onderwerp voor een workshop? In het dagprogramma is ruimte voor twee pop-up workshops gegeven door andere organisaties. Indien u interesse heeft, geeft u dit aan in het registratieformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

We ontmoeten u graag op 7 maart.

Met vriendelijke groet, ook namens de gemeente Leiden,

Barbara Speleers
Programmaleider Post 65, RCE

 

Platform Post 65 – Tussen sterke verhalen en kwetsbare schoonheid

7 maart 2024
10:00 – 17:00

PLNT Leiden
Langegracht 70
2312 NV Leiden

09.30 Inloop
10.00 Welkom door Barbara Speleers, (RCE)
10:30 Inleiding door Martijn Oosterhuis (RCE) en Marrit van Zandbergen (Mooi Noord-Holland) over de Handreiking borging Post 65 erfgoed
10.45 Start programma van workshops en rondleidingen, inclusief lunch
15.30 Panelgesprek met Chris Suijker (directeur Vastgoed Universiteit Leiden), Freek Schmidt (hoogleraar architectuurgeschiedenis VU), Bart van Kampen (architect DZH, betrokken bij transformatie gebouwen van Universiteit Leiden) en Ariadne Schmidt (hoogleraar Leidse stadsgeschiedenis, Universiteit Leiden)
16.30 Afsluiting en borrel
17.00 Einde programma

foto: RCE, Cluster Zuid, Joop van Stigt, 1980, Witte Singel Leiden

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/post-65-erfgoed/agenda/2024/03/07/platform-post-65