Zoek
Sluit dit zoekvak.
architectuur & stedenbouw 1965-1990

6 juli t/m 1 sept 2024: Expo André Volten

Van 6 juli t/m 1 sept 2024 is er een tentoonstelling over André Volten (1925-2002) in het Berlage-huis te Usquert; het voormalige Raadhuis naar ontwerp van Berlage. Goede reden om weer eens een keer naar het uitgestrekte, hoge Noorden te gaan.
André Volten was een van de bekendste Nederlandse moderne beeldhouwers en werkte vooral aan kunst in de openbare ruimte. Schaal van zijn werk was altijd gerelateerd aan de maten van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het grote plein voor de Jaarbeurs in Utrecht, waarvoor hij een werk van grote schaal ontwierp met een 28 meter hoge zuil, verschillende bogen van 6 tot 12 meter en een stalen luifel van 51,5 meter lang.
De zomertentoonstelling in Usquert met en over het werk van ruimtelijk beeldend kunstenaar André Volten toont een tiental maquettes, evenals schaalmodellen en kleiner sculpturaal werk. Ook zijn er schilderijen en reliëfs van Volten te bewonderen.
Volten’s werk heeft een duidelijke en directe link met architectuur, waarmee het altijd (vrij naar Rudi Fuchs) ‘een paso doble’ opvoert, en dan mag u zelf uitmaken wie stierenvechter is en wie stier. Volten reageerde met zijn beelden op de omringende architectuur, de architecturale en landschappelijke omgeving, maar bleef daar toch altijd onafhankelijk van.
Aan zijn ontwerpen voor opdrachten in de openbare ruimte gingen geen tekeningen vooraf. Volten maakte in plaats daarvan omgevingsmaquettes, om de ruimte waar een werk van hem moest komen eerst goed in de vingers te krijgen. Afmetingen, lichtval, verhoudingen, kleuren en materialen kon hij zo goed overzien en er in de maquette mee experimenteren. Bovendien waren de maquettes handig voor de gesprekken met architecten en opdrachtgevers. Daarnaast maakte hij ook vaak schaalmodellen van te vervaardigen beelden.

Ooit is er een tentoonstelling speciaal gewijd aan deze maquettes; in 1985 in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Deze werd door Volten zelf samengesteld. Voor die tentoonstelling maakte hij in zijn atelier mini-maquettes (1:1000) van (groepjes) bestaande maquettes (1:100). Daarna zijn deze mini-maquettes in een kist verdwenen, om er pas nu weer uit te komen.


foto: Zonder Titel, 1996, André Volten aan Distelweg, Amsterdam-Noord
JvG